Facebook sizi takip ediyor

Geçenlerde internette gezinirken işgüzar bir arkadaşın videosunu gördüm. Videoda kendince Samsung’un telefonların bataryasının arka kısmına yerleştirdiği bir çiple kullanıcıları takip ettiğini iddia ediyor ve çipi yerinden söktüğünde de bu takipten kurtulduğunu söylüyordu. Cahillik mi dersiniz yoksa kurnazlık mı bilemedim. Cahillikse kendisini rezil ediyor ama kurnazlıksa da buna inananların videoyu paylaşmasıyla milyonlarca kişiye ulaşarak kendisi için iyi bir PR çalışması yapmış oluyor. Öncelikle o işin aslını anlatalım sonra da takibin gerçeğinden bahsedelim. Samsung telefonların bataryaların arkasında bulunan çip aslında NFC etiket çipidir. Ülkemizde pek kullanılmasa da birçok ülkede NFC etiketleri ile dokunmadan birçok işlemi yapabiliyorsunuz. Örneğin; televizyon açma, ışıkları yakma, kapıları kilitleme ve benzeri gibi… Bu arkadaşın da bataryanın arka kısmından söktüğü aslında takip çipi değil, NFC etiket çipidir.

Gerçek takip nasıl oluyor?

Özellikle akıllı telefonların çıkmasıyla takip işi epeyi kolaylaştı. Siz bile basit bir uygulama geliştirerek istediğiniz bir kişiyi takip edebilir duruma geldiniz. Bu durumu kendisi için fırsata çevirenler de var tabi ki… Örneğin; telefonumuza yüklediğimiz Facebook uygulaması kullanıcılarını takip ediyor. Hemen aklımıza istihbarat gelmesin. CIA fantezileri kurmaya başlamaya gerek yok. Tabi ki Facebook bu tarz işler yapmıyor demiyorum ama konumuz farklı…

Facebook’un takibi bir ticari istihbarat

Facebook uygulaması, kullanıcının nelere baktığını, internette neleri aradığını, hangi konumda bulunduğunu ve Facebook uygulamasını kapattıktan sonra hangi sosyal medya uygulamalarını kullandığını ve bunu ne sıklıkla yaptığını kayıt altına alıyor. Bu sayede Facebook, gelecekte kişiye göstereceği reklamları buna göre ayarlarken, kendi uygulamasında yapması gereken yenilik fikirlerini de almış oluyor. Bunun en belirgin örneği Periscope uygulamasından yola çıkarak Facebook’un da canlı yayına başlaması olmuştur. Yine kendisinden sonra ziyaret edilen uygulamalara alternatif üretmek isteğinde olduğu kadar o uygulamayı satın almayı da planlayabilmektedir. Buna da WhatsApp ve İnstagram örnek gösterilebilir.

Gerçek istihbarat yapılıyor mu?

Evet, yeni yaşanan bir olayda WhatsApp üzerinden çocuk pornosu dağıtan; İspanya’da 11, Kolombiya’da 7, Bolivya’da 7, Brezilya’da 3, Şili’de 4, Kosta Rika’da 3, Dominik Cumhuriyeti’nde 2, Guatemala’da 2, Meksika’da 2, Paraguay’da 2, Venezuela’da 2, Uruguay’da 2, Panama’da 1, Nikaragua’da 1 ve İtalya’da 1 olmak üzere toplam 50 kişi tutuklandı. Bu da bize gösteriyor ki, yasadışı bir faaliyet yapmaya kalktığımızda yaptığımız işlem bilgisi en kısa sürede emniyet güçlerine iletiliyor. Özellikle uygulama konum bilgimizi de alarak emniyet güçlerinin bizi bulunduğumuz yerden almasına yardımcı oluyor.

Bunun dışında bilmediğimiz, bize söylenmeyen ya da daha keşfedemediğimiz neler var acaba?

13/07/2017
Engin Dinç

About The Author

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.